Skip to content

Hó és napsütés a Dolomitokban

Cortina D’Ampezzo, az olaszországi Dolomitok fővárosa, hírnevét az 1956-os Téli Olimpiával szerezte. Azóta is minden évben női világkupa futamokat rendeznek. 2021-ben elnyerték a Sívilágbajnokság rendezését, és 2026-ban ismét Téli Olimpia helyszíne lesz.

A cortinai alap-völgybérlet több sícentrum együttesét jelenti, mely lehetővé teszi, hogy az egyhetes program alatt minden nap más pályán síelhessünk. Mindenképpen megemlíteném a központi cortinai pályákat, ahol a legmagasabb pont 2900 m, és innen 1800 m szintkülönbség megsízésével jutunk le az alapállomáshoz (Socrepes-Tofana). Nagyszerű sízési lehetőság a Cristallo-Falloria pályarendszer is.  Míg a Cristallo a déli fekvése miatt nagyon vonzó napsütésben, a Falloria északi pályái viszont május elejéig sízhetők. Kicsit eltávolodva a központi pályáktól síelhetünk a csodálatos Misurina-tó partján lévő Col de Varda pályáin, vagy éppen Cortinától délre, a San Vito di Cadore nem túl nehéz lejtőin. Néhány autós kilométert bevállalva a cortina-i völgybérlettel meglátogathatjuk az Auronzo di Cadore-i pályarendszert is.

Általános időjárás és hóhelyzet

A Dolomitokban a nagy havazások ideje a november és december hónap. Januártól a hóbiztosság és a napfény a jellemző. Az itt síző kedves vendégek lebarnulva térnek haza. Az április, május hónapok ismét csapadékossá válnak, a nyári hónapok szárazak, de a kedvező légmozgás miatt a hűs hegyi levegő sok turistát vonz ebben az időszakban is. Említésre méltó az ún. hűsölő turizmus, a forró déli Itáliából sokan érkeznek az elviselhetőbb, hűs klíma végett.

A várható friss hó mennyisége

A következő egy hétben a magasabb régiókban várható friss hó mennyisége, illetve a várható maximum és minimum hőmérsékletek értéke:

Jelenlegi természetes hóvastagság a környéken (a térkép zászlója a tofanai sípálya környékét mutatja, de mozgatható):

További információk a Cortina d’Ampezzo síterepről a síelők.hu-n